Erasmus+ Programme

Analiza

Fenomenul de grooming este o practicarea online a violentei, in mod deliberat, de catre un adult pentru a stabili o relatie si pentru a detine controlul emotional asupra unui minor, cu intentia de a abuza de el sau de a face profit pe urma lui.

Agresorii pot sa fie barbati, fie femei indiferent de varsta sau statut social si economic. Agresorii pot fi online şi offline. De cele mai multe ori agresorii, groomers, investesc foarte mult timp pentru a castiga increderea minorului. Ei folosesc o varietate de strategii, in special pretind ca sunt altcineva decat cine sunt in realitate, par a fi intelegatori si dau sfaturi, ofera cadouri etc. intotdeauna folosesc anumite dispozitive pentru a face toate aceste lucruri si nu sunt prinsi pentru ca adolescentii nu sunt constienti de riscul folosirii acestor dispozitive.

Agresorii, groomers, seduc copiii prin discursuri convingatoare si astfel intra in posesia datelor lor personale si a datelor de contact. Cu incetul ei incep sa trimita imagini pornografice si reusesc sa ii convinga pe minori sa intretina raporturi sexuale. Groomers recurg la “secrete” pentru a-i controla si a-i speria pe minori carora le este rusine si se simt vinovati si prin urmare nu spun nimic despre abuz.

Exista doua aspecte ale fenomenului de grooming: fizice si psihologice. Grooming-ul fizic implica reducerea gradata a sensibilizarii la atingere si suxualizarea prin contact. Grooming-ul psihologic este folosit pentru a obtine aceasta sexualizare crescuta prin folosirea mitei si a amenintarilor.

Riscurile principale pe care minorii le intampina in situatiile de grooming sunt urmatoarele:

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.