Prevenirea
Sfaturi pentru parinti. Cum sa preveniti fenomenul de sexting?
Este necesar sa se puna accentul pe prevenire care poate fi dobandita prin imprimarea unei culturi a intimitatii in randul copiilor. Aceasta presupune sa ii facem pe minori sa fie constienti de riscurile la care sunt expusi atunci cand isi publica date personale si sa aprecieze intimitatea datelor. Principala masura cu privire la acest aspect este sa vorbim cu ei in mod rational despre aceste probleme, discutand posibilele riscuri si cazurile curente, deasemenea sa cream o atmosfera de incredere care ii poate face pe minori sa vorbeasca despre ideile si problemele lor mai usor si sa reflecteze la consecintele posibile.
- Parintii trebuie sa vorbeasca cu copiii despre fenomenul de sexting. La fel cum parintii vorbesc cu copiii despre siguranta din viata de zi cu zi - sa nu vorbeasca cu strainii sau sa nu isi cumpere singuri bautura - trebuie deasemenea sa vorbeasca despre cum sa foloseasca tehnologia in sensul bun. Ce se poate intampla daca trimit o poza intima cuiva care se presupune ca este de incredere> Isi pot imagina adolescentii ce se poate intampla daca toti colegii lor de scoala sau echipa lor sportiva ar vedea acea poza? Cu totii ar trebui sa fim constienti de riscurile implicate in folosirea Internetului.
- Telefoanele smart nu sunt sigure. Credem cu naivitate ca telefoanele mobile sunt personale, ca numai noi avem acces la materialele stocate pe ele si salvam tot felul de fisiere, in special fotografii. Multi tineri salveaza chiar si fotografii sexuale. Parintii ar trebui sa le explice copiilor lor ca un telefon mobil se poate defecta, poate fi pierdut sau furat, si astfel continutul lui poate fi accesat si acele poze cu continut sexual pot intra pe mana “piratilor” si distribuite rapid. Cel mai bine este ca aceste poze sa nu fie facute niciodata.
- Sa intelegem cum functioneaza o camera web. In cazul in care calculatorul este in camera adolescentului si nu este protejat in mod corespunzator virusii pot fi instalati cu usurinta si un strain poate accesa camera web si poate sa vada ce fac acestia. Ar trebui sa va sfatuiti copiii sa nu distribuie informatii despre casa lor sau poze cu familia lor, sa nu accepte apeluri video de la straini si sa se poarte in fata camerei web ca si cum ar face intr-un loc public. O metoda mai rustica dar eficienta este sa puneti o banda adeziva pe camera web si astfel daca un strain reuseste sa o porneasca de altundeva nu va vedea nimic.
- Respectul de sine si respectul fata de altii. In acest caz parintii joaca un rol foarte important ca in toate celelalte aspecte din viata copiilor lor. Copiii trebuie sa inteleaga ca respectul de sine si respectul fata de ceilalti include deasemenea corpul si integritatea. Ar trebui sa fie avertizati despre posibilele consecinte ale actiunilor lor. Trimiterea unei poze cu continut sexual prietenei sau prietenului lor poate ajunge sa fie vazuta de catre toti prietenii lor. Relatiile se termina si partenerii anteriori ajung sa aiba poze intime ale celuilalt. Aceste poze pot fi deasemenea distribuite din cauza furtului, pierderii sau defectarii telefonului mobil.
- Nu cedati presiunii sau santajului. Explicati-le ca daca cineva le cere in mod insistent sa trimita o imagine cu o persoana iubita sau de incredere sau daca sunt amenintati de catre o persoana necunoscuta, singura modalitate corecta este aceea de a nu ceda sub nicio forma. Daca este vorba despre o persoana rau intentionata minorii trebuie sa ceara ajutorul unui adult responsabil.
- Explicati-le ca fenomenul de sexting poate fi o crima. Poate ca adolescentii nu realizeaza ca fenomenul de sexting poate fi considerat o grava abatere. In multe tari trimiterea de imagini cu minori dezbracati sau cu continut sexual este considerata pornografie cu copii, ceea ce este o abatere grava. Deasemenea este considerata o abatere grava situatia in care un adolescent primeste sau trimite imagini sexuale explicite chiar daca aceste imagini sunt cu el insusi. Parintii ar trebui sa vorbeasca cu copiii lor in mod natural pentru a le construi sentimentul de incredere astfel incat copiii sa le ceara ajutorul cand au de a face cu o situatie care ii ingrijoreaza.
- Fiti primii care promovati intimitatea si confidentialitatea. Aceste doua concepte sunt intr-o relatie stransa. Daca cineva tine informatii personale secrete acestea sunt considerate ca informatii private. Daca informatiile private sunt distribuite altor persoane dar nuami acelor persoane care au dreptul sa le vada atunci sunt considerate informatii confidentiale. Aceste doua principii necesita ca informatiile private si confidentiale sa fie tratate cu respect si nu trebuie distribuite altor persoane care nu au dreptul sa le vada.
- Invata-ti sa nu distribuie materialele primite de la prietenii lor. Amintiti-le ca persoana respectiva are incredere in ei si ca ei au incredere in acea persoana asa ca nu ar trebui sa o tradeze asa cum si ei se asteapta sa nu fie tradati.
- Spuneti-le sa nu ia parte la fenomenul de sexting, fie prin crearea, retrimiterea sau promovarea acestuia.. In momentul in care retrimiti o imagine cu conotatii sexuale participi activ la acest joc. Pentru a stopa riscurile asociate cu fenomenul de sexting minorului ii este recomandat sa nu participe la crearea sau diseminarea acestuia si sa isi stearga de pe pagina personala orice imagine de acest fel pe care ar fi primit-o.
Cateva intrebari si sugestii pentru a incepe o conversatie
In multe familii minorii sunt cei specialisti in tehnologie (si sunt numiti cetateni digitali). Acest fapt ii poate face sa aiba o incredere excesiva in a face fata acestor situatii. Prin urmare uneori adolescentii se simt suficient de independenti si capabili si cred ca pot rezolva orice problema supraevaluand propria abilitate de a face fata oricarei situatii care se poate produce in mediul tehnologc (fie o problema tehnica, fie un risc derivat din actiunile noastre). Deasemenea in multe cazuri diferenta digitala dintre generatii poate insemna ca uneori parintii nu pot da sfaturi minorilor pentru ca nu inteleg pe de-a intregul problemele asociate cu folosirea necorespunzatoare a tehnologiei. Parintii sunt pusi in situatii despre care nu au suficiente informatii in timp ce minorii cred ca stiu totul despre ele. In cele ce urmeaza va propunem cateva modalitati de a purta o conversatie cu copiii dumneavoastra despre acest subiect:
- Stii ce inseamna fenomenul de sexting?
- “Ma uitam la televizor si am vazut ca niste copii au avut probleme din cauza fenomenului de sexting. Tu stii ceva despre acest fenomen?”
- Ce fel de informatii schimbi cu prietenii tai pe Internet?
- Asigura-te ca fiul/fiica ta stie ca este ilegal.
- Intreaba-ti fiul/fiica daca cineva le trimite poze sau inregistrari necorespunzatoare.
- Fa-ti copilul sa se gandeasca la consecintele posibile ake comportamentului lor (cyberbullying - sicanarea pe internet, stima se sine scazuta, probleme cu legea).
- Fa-ti copilul sa se gandeasca la propria imagine.
- Nu considerati ca este “ultima fita” pentru un adolescent sa se poata exprima
- Nu considerati ca numai copiii/adolescentii cu probleme personale sau de comportament fac asta.
Ce puteti face in situatia in care va confruntati cu fenomenul de sexting?
Cui puteti sa va adresati?
Este esential ca adultii sa creeze un climat de incredere intre ei si copii astfel incat sa poata face fata riscurilor asociate cu fenomenul de sexting intr-un mod matur si responsabil.
In cazul in care continuturile au fost deja facute publice (de exemplu pe o retea de socializare sau intr-un album de poze digital) masurile potrivite trebuie luate pentru a le sterge. Pentru a face asta persoana care solicita indepartarea imaginii trebuie sa contacteze administratorul site-ului unde a fost publicata informatia si sa depuna plangere la politie.
Pentru a ajuta la nivel psihologic minorul afectat este recomandat ca un profesionist sa fie consultat avand in vedere ca este posibil ca minorul sa nu reactioneze bine cand isi vede imaginea intima expusa in vazul tuturor. Deasemenea este important sa cunoastem mediul din care provine minorul astfel incat aceasta situatie sa nu conduca la batjocura si perfiflarea digitala, cyberbullying.
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.