Erasmus+ Programme

Semnale de avertizare

Semnalele de avertizare sunt o problema sensibila deoarece ele depind mult de individualitatea copilului. Unele semne sunt foarte greu de detectat de parinti si altele pot fi cauzate de alte motive.. Suntem foarte constienti ca in special copiii care trec prin perioada pubertatii pot arata schimbari de comportament care nu pot fi usor atribuite unui anumit motiv, ci schimbarii relatiei lor cu intregul mediul social. Sa devina mai independent si sa-si dezvolte propria personalitate (descoperirea a cine sunt si cine si ce vor sa fie) poate fi un proces dureros pentru toate partile implicate si poate conduce la neintelegeri si criza.

O atitudine participativa fata de copil chiar de la inceputul copilariei este o modalitate buna care poate fi adaptata si extinsa cu fiecare pas spre crearea unei atmosferă de incredere si siguranta in care tinerii se vor simti acceptati, respectati si iubiti pentru ceea ce sunt si pentru cum sunt. Intr-o astfel de atmosfera schimbarile de atitudini ar trebui sa fie mai usor de detectat si rezolvat. Totusi intrebari directe ca “De ce nu te mai intalnesti cu….?” ori comentarea asupra rezultatelor scolare (“Nu ai fi putut sa te descurci mai bine la acel test?”) s-ar putea sa nu conduca la un raspuns satisfacator. O abordare mai cooperativa ca: “Nu te-am mai vazut intalnindu-te cu…. De o perioada. Ai dori sa-l/-o invite la noi in weekend/de Halloween/de Thanksgiving/la cina vineri seara,....” ori “Nu pari sa fii foarte fericit cu rezultatul de la test. A fost o problema de intelegere ? Pot sa te ajut cu ceva in aceasta privinta? Vrei sa treci peste dificultati?...”

Copiii foarte des gândesc ca parintii sunt prea indiscreţi in special referitor la prieteni, probleme scolare si alte activitati pe internet, deci in loc de adresarea directa referitor la aceste subiecte ar trebui sa sugerati sa faceti activitati impreuna unde aceste teme de discutie vor iesi la iveala “automat” si il vor determina pe copil sa vorbeasca despre ele din proprie initiativa. Exemplu: Cautarea ajutorului copilului dumneavoastra pentru ceva ce ati dori sa faceti la calculator dar nu va descurcati. Ei se vor simti mandri sa-si impartaseasca cunostintele si s-ar putea sa obtineti mai multe informatii despre relatii de pe internet.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.