Ce poti face?
Cel mai bun sfat pentru a evita aceste escrocherii este " nu daţi clic pe link-uri suspecte sau nu furnizati liber orice detalii personale sau financiare. E bine sa utilizati logica și sa urmați următoarele recomandări:
- Sa nu ai încredere în mesajele de la bănci .
Sa nu deschizi mesajele din spam deoarece majoritatea sunt construite cu cod special care poate provoca probleme calculatorului personal doar prin simpla deschidere sau pur și simplu sa confirme că este valabil contul vizat. Dacă ați deschis un mesaj de spam, niciodata sa nu faceti clic pe URL-ul, link-ul sau imaginea din mesaj , deoarece va poate trimite către un site web fraudulos care va descărca un virus sau Troian.
Niciodata sa nu raspunzi la un spam deoarece acest lucru ii confirma celui care l-a trimis ca ai un cont real/valabil.
- Opreste optiunea"auto-reply" din e-mail-ul tau de client. Considera ca adresa ta de e-mail este personala si privata, nu o da oricui, la liber.
- Uneori, si atasamentele pot include viruși, astfel, dacă aveți îndoieli, este mai bine să nu il deschideti sau transmiteti altora . Dacă aveți îndoieli cu privire la expeditor, cautati pe internet pentru a verifica dacă acestia au fost raportati pentru ca trimit e-mailuri frauduloase .
- Daca suntei sigur ca este un spammer, blocati-i folosind optiunea "unwanted mail/ mail nedorit" (sau ceva similar) .
- Pentru a se evita crearea de liste de spam, atunci când trimiteți un mesaj la diferite persoane este mai bine să utilizați opțiunea CCO, astfel încât adresa lor de e -mail rămâne ascunsa pentru ceilalți destinatari.
- Verificați dacă site-ul pe care vă aflați este o adresă sigură: aceasta ar trebui să înceapă cu https : // și va fi un lacăt mic închis în bara de adrese a browser-ului .
Cu scopul de a avea cel puțin un nivel minim de securitate și pentru a evita aceste escrocherii, este extrem de important să urmați câteva reguli elementare de securitate pe computer și dispozitive mobile conectate la internet, cum ar fi următoarele :
- .Educație și conștientizare, precum și reguli de bun simț. Fiți la curent cu privire la riscurile acestor escrocherii și fiti atent la pericol atunci când faceti schimb de date cu caracter personal. Este de asemenea important sa te intrebi daca este normal să se solicite acest tip de informații sau nu .
- Asigurați -vă că știți cine este în jurul vostru, atunci când faceti achiziții on-line sau la telefon,sau prin oricare alt dispozitiv, tastând codul PIN într-un bancomat sau de fiecare dată când scrieți informații personale
- Fiti protejati on-line, folosiți un pachet complet de securitate
- Utilizați parole sigure - cel puțin 10 caractere cu o combinație de litere, cifre și caractere speciale . Vă recomandăm să vă schimbați parolele periodic pentru a reduce riscul de cineva preia controlul asupra ei .
- În timp ce folositi conexiuni publice navigati în condiții de siguranță, nu vă conectați la servicii bancare, nu schimbati parole pentru rețelele sociale , etc.
Asigurați-vă că rețeaua WiFi are un firewall pe router, schimbati parola de administrator și detalii de identificare și permiteti accesul la aceste dispozitive in care aveti încredere.
Aceste măsuri vor ajuta să navigati pe web mai sigur și vor ajuta in lupta împotriva criminalității cibernetice
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.