Erasmus+ Programme

Semne de avertizare

Strategii de prevenire a expunerii copilului la fenomenul de tip Cyberbullying:

Supravegherea și monitorizarea activităților Online – Fiți prudent cu privire la a le permite copiilor să aibă dispozitive de rețea gata în zonele supravegheate . Stabiliti regula de a ii intreba despre activitățile lor online și manifestati un interes în procesul de învățare de la ei pentru ca acestia sa nu afiseze un ton invaziv nejustificat .

Vorbiti cu copiii despre Cyberbullying – Părinții ar trebui să fie precauți si sa vorbeasca cu copiii despre cyberbullying și sa nu aștepte până când se întâmplă. Asigurați-vă că ei înțeleg de ce este greșit să utilizeze tactici de tip cyberbully sau sa asiste, să incurajeze un coleg sau prieten care ar putea fi un agresor.

Reducerea decalajului digital dintre părinți și copii – Părinții ar trebui să profite de cunoștințele copiilor lor și să le ceara să le explice ceea ce fac on-line . În plus , părinții ar trebui să participe la cursuri de sensibilizare care ar putea avea loc fie în școală , fie ca parte a cursurilor de seară în comunitatea locală .

Netiquette – Cyberbullying/Agresiunea cibernetica poate fi prevenita daca un copil apreciază că internetul nu se refera doar la abilitățile tehnice, ci si la a ști cum să se comporte on-line. Bunele maniere on-line sunt denumite în mod obișnuit "netiquette" (eticheta on-line). El trebuie sa stie că există un alt om la capătul ecranului care poate fi rănit la fel cum si el poate fi rănit.

Discutați cu copiii cu privire la consecințele juridice ale Cyberbullying – Cu cat copiii au mai multe cunostinte despre consecințele juridice ale cyberbullying, cu atat este mai putin probabil ca acestia sa se implice într-un astfel de comportament.

Discutati cu copiii despre ‘Falsul Amuzament’’ – Adesea agresiunea este considerata drept "un pic de distracție", sau se spune că "doar glumesc". În amuzamentul online copiii trebuie să fie siguri că ținta lor împărtășește simțul umorului, deoarece reacțiile nu pot fi văzute. Adesea sunt făcute greseli și, uneori, ceea ce a fost menit să fie amuzant esueaza și provoacă infracțiuni considerabile, copiii trebuie să fie conștienți de acest lucru.

Incurajati ascultarea – Ajutați-vă copilul să asculte colegii , chiar dacă nu împărtășesc sau nu sunt deosebit de interesați de opiniile lor . Fiind un bun ascultător este la fel de vital pentru interactiunile sociale de succes ca si a avea ceva de spus .

Consolideaza Empatia – Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră este lipsit de compasiune pentru alții , sunt peste masura de pasionati de batjocorirea celorlalti , chiar dacă nu in fața lor , atunci le va fi de ajutor dacă ii ajutati să construiască un răspuns mai empatic . Copiii sunt mai puțin motivați să intimideze atunci când recunosc relele efecte ale agresiunii .

Gestionați Reacțiile – si priviti-le pe ale voastre : Fiți conștienți de modul în care reacționați și vorbiti cu alții , inclusiv cu copilul , încurajati și exersati comunicarea pozitiva și ajutati-i să recunoască ceea ce declanseaza emotii precum furia si frica și de a găsi modalități de a le gestiona .

Gestionati nevoia de acceptare / Afiliere – Pentru copiii , in special adolescenti ,este foarte important sa faca parte dintr-un grup / de a fi acceptati și admirati de către membrii acestui grup . Tocmai acest lucru poate duce atât de des la a-l determina pe un copil sau adolescent să inițieze sau să fie atras în agresiuni . De aceea este important ca parintii sa fie constienti de membrii grupului din care face parte copilul lor , și de a lua la cunoștință nivelul de stima de sine / auto-valoare a copilului lor , și să ia măsuri pentru a-l crește în afara grupului sau de prieteni.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.