Erasmus+ Programme

Care sunt diferitele tipuri de Cyberbully/hartuire cibernetica?

Îngerul Răzbunător

Îngerul Răzbunător se vede ca fiind cel ce redreseaza relele sau ce se apăra de persoana care l-a supărat , și nu ca un bătăuș . Motivația lor este de a proteja alte persoane în spațiul cibernetic , și de multe ori se implică in încercarea de a proteja un prieten care este agresat fie online sau offline . Ei tind să lucreze singuri și anonim pentru a nu fi atacati de către bătăușul pe care încearcă să il neutralizeze . În unele cazuri , îngerul răzbunător se va angaja în hărțuiri pe internet nu numai din furie , ci și din invidie și gelozie .

Avidul de Putere

Un Cyberbully avid de putere are intenția de a isi exercita controlul , puterea și autoritatea . Ei se bucură de o audiență care asista sau sprijina acțiunile lor . Ei caută atenție și doresc să isi vada tinta asudand. Ei tind să atace in mod direct prin trimiterea de amenințări victimelor lor ; prin joc / atacuri de tip hacking ale site-urilor, sau postări publice . În cazul în care nu primesc o reacție pot avansa in activitățile lor , înlocuind insultele cu amenințări.

Fata cea Rea

Tipul de cyberbully Fata cea Rea, în ciuda numelui său, nu este limitat la fete . De obicei apare atunci când copiii sau adolescenții sunt plictisiti . Acest gen de agresiunii se face de obicei în grupuri și necesită o audiență . Ei vor ca alții să știe cine sunt și să demonstreze că au puterea de a ii hartui/cyberbully pe alții . Tactica lor este de a folosi alte persoane pentru a ii ajuta prin trimiterea de e-mailuri sau mesaje instant ce contin zvonuri , sau de a face ceva care va ajuta la răspândirea umilirii și să facă din victimele lor o sursă de ridicol . Aceste grupuri de agresori virtuali pot crește cu ajutorul celorlati și prin lipsa de intervenție pozitiva a spectatorilor . Alternativ , atunci când aceste fapte nu mai reprezentă o distractie pentru ei, acest fenomen tinde să se stingă .

Hartuitorul cibernetic inadvertent

Hartuitorul cibernetic inadvertent/Cyberbully nu se considera un bătăuș . Mai degrabă , adopta o fațadă on-line de tip dur sau acționează ca răspuns la un mesaj de ură sau provocatoare pe care le -a primit . Acesta tinde să nu se gândească la consecințele acțiunilor lor înainte de a apăsa " trimite " .Acesta este , prin urmare , surprins atunci când este acuzat de cyberbullying . Acest tip de cyberbully poate fi , de asemenea, cineva care joaca roluri, punandu-si in practica fanteziile lor agresive on-line . Acesta poate fi un copil care este binecrescut, politicos și un elev bun in viata reala . Cu toate acestea , el se comporta diferit on-line , din simplul motiv că poate .

P. Aftab, ‘Stop Cyberbullying’, www.wiredsafety.net (2011)

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.