Diagnoza
Inainte ca tehnologia moderna sa devina parte din viata noastra, conversatia si gesturile erau modalitatile de baza prin care barbatii si femeile flirtau. In prezent atat tinerii cat si adultii au descoperit o metoda mai senzuala de a-si exprima interesul unul fata de altul, interes care se numeste “sexting”. Aceasta metoda consta in trimiterea de poze,inregistrari video cu continut sexual explicit, de regula creat de catre cel care le trimite, cu ajutorul telefoanelor mobile. Aceasta practica periculoasa creste riscul diseminarii necontrolate la scara larga a acestor tipuri de continut.
Victimele sexting-ului de obicei ascund acest aspect fata de parinti si de familie. De aceea este important sa acordam atentie la ceea ce li se intampla copiilor nostri. Mai mult decat atat exista mai multe semne care ne pot ajuta sa identificam sexting-ul:
- Schimbarile starii de spirit. Daca observati ca fiul sau fiica dumneavoastra este mai trist decat deobicei si pentru o perioada mai lunga de timp decat in mod normal si fara motiv, atunci trebuie sa vorbiti cu el/ea pentru a afla daca motivul poate fi sextortion.
- In cazul in care s-au certat cu partenerul (cu prietenul sau prietena) si comportamentul lor emotional trece dincolo de starea de plans sau disperare; incep sa le fie frica, sa simta durere, rusine, ingrijorare si vinovatie.
- Refuza sa mai mearga la scoala. Refuza subit sa mai mearga la scoala, sa mai iasa in oras cu prietenii, se prefac sa sunt bolnavi ca sa stea acasa sau riposteaza fara sens.
- Comportamentul lor se schimba. Sunt tematori, nervosi, distrasi sau evazivi si nu sunt capabili sa explice de ce.
- Izolarea: refuza sa mai mearga la intalniri sau activitati de grup, au tendinta de a se inchide in camera lor si sa comunice mai putin.
- Simptome psihosomatice ca si rezultat al fricii si starii de nervozitate apar: cosmaruri, somn deranjat, probleme gastrointestinale, lipsa apetitului, plans, stare generala de anxietate, atacuri de panica, dureri de cap, ticuri, ameteala si pierdere in greutate.
Daca observati la copilul dumneavoastra unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus aceasta nu inseamna neaparat ca este urmarea fenomenului de sextortion, dar trebuie sa vorbiti cu ei si sa vedeti ce se intampla. desi nu este intotdeauna usor sa vorbesti cu un adolescent din cauza schimbarilor bruste de stare si din cauza nevoii de autonomie, parintii care observa unul sau mai multe dintre aceste semne nu trebuie sa se inceteze sa identifice cauza. Daca este necesar pot deasemenea vorbi cu prietenii lor pentru a afla daca acestia stiu ce se intampla cu fiul sau fiica lor.
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.