Erasmus+ Programme

Ce sunt Jocurile Online?

Multi parinti isi vad copiii discutand sau jucandu-se pe dispozitivele lor digitale, dar foarte putini sunt la fel de activi ca si copiii lor si stiu exact ce se intampla. Acest capitol se concentreaza pe cele mai importante aspecte ale jocurilor online.

Poate doriti sa va testati cunostintele mai intai – mergeti la chestionar (vezi mai jos) si reveniti pentru informatii mai detaliate ulterior.

Informatii de baza


Sunt in principal doua categorii de jocuri diferite:

Luand in considerare raspunsurile posibile la intrebarea numarul unu a chestionarului, probabil ati recunoscut Monopoly ca singurul joc traditional de masa care inca este foarte cunoscut. De aceea si-a gasit calea spre lumea digitala si poate fi cumparat azi ca joc video sau ca joc de calculator (Monopoly City Streets, Monopoly Tycoon, Monopoly Millionaires = Facebook game,...) Al doilea joc de masa de pe lista, Settlers of Catan, a fost creat in Germania in 1995 si contine multe elemente strategice ceea ce il face sa se potriveasca perfect pentru dezvoltarea unui joc de strategie pentru calculator – Catan: The Computer Game. In 2005 a fost de asemenea transformat intr-un joc online: Catan Online. Acestea sunt doar doua exemple despre cum jocurile binecunoscute si populare si-au gasit calea spre lumea online fara sa-si piarda din conceptele originale.

Age of Empires este o serie de jocuri de calculator concepute ca jocuri de strategie in timp real incepand din 1997, concentrandu-se pe evenimente istorice. Fiecare joc acopera o perioada istorica diferita incepand de la epoca de piatra si ajungand pana la perioada moderna timpurie (ex. colonizarea Americilor) in Age of Empires III. Fiind foarte cunoscut de asemenea si-a gasit calea spre lumea online cu Age of Empires Online cu civilizatiile antice grecesti si egiptene.

StarCraft este un joc video science fiction de strategie militara in timp real in care trei specii poarta o lupta pentru dominatie intr-o parte indepartata a galaxiei. A devenit extreme de popular in special in Coreea de Sud. Intr-un fel StarCraft cpoate fi probabil vazut ca un successor al Age of Empires deoarece intra in categoria jocurilor de strategie, dar cadrul difera fata de ultimul si de asemenea se concentreaza si mai mult pe aspectul militar.

Jocul mentionat in primul scenario al jocului online, LoL (= League of Legends) intra in categoria MOBA (multiplayer online battle arena) care de asemenea apartine jocurilor de strategie. Este in prezent unul dintre cele mai populare jocuri deoarece bataliile (meciurile) se intampla intr-un cadru de timp limitat (20 – 60 min), in mod similar cu jocurile vechi, traditionale de masa. Jucatorii isi controleaza “campionul” si il fac sa avanseze pe nivele. Ei formeaza grupuri mici(de obicei 5 persoane) pentru a juca impotriva unei echipe adverse. Sunt patru cadre diferite (= harti) numite Fields of Justice pe care se poate juca si in principal doua moduri: unul care iti cere sa distrugi baza de operatiuni a dusmanului – un fel de casa-baza ¬ in timp ce o aperi pe a ta, in celalalt trebuie sa detii majoritatea punctelor de captura. LoL este gratuit si este finantat de cumparaturi micro folosind puncte Riot pe care jucatorii le pot cumpara de la magazinul jocului.

EverQuest este un joc numit MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game), unul dintre primele jocuri majore de acest tip din 1999. Bazat pe mai timpuriul MUD (multi user dugeon games) jucatorii selecteaza un personaj (= avatar, de asemenea numit char ori toon) pe care il dezvolta in timpul jocului mutandu-l printr-o lume medievala fantastica, lupandu-se cu monstrii si dusmanii si castigand puncte de experienta. Jucatorii se grupeaza (= guilds) pentru a aborda provocarile impreuna, interactioneaza cu altii prin jocul de rol dar de asemenea prin duelarea in zone specifice. Solicitand o taxa normala regulata la inceput, declinul jocului original a lasat producatorii fara versiuni ulterioare pentru a introduce un sistem nou unde jucatorii pot alege intre un nivel Bronz gratuit, un nivel Silver la care se plateste taxa o data si un nivel Gold la care se plateste un abonament.

WoW – World of Warcraft este o versiune moderna a MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) care a aparut prima data in 2004. Foarte similar cu EverQuest de asemenea permite jucatorilor sa aleaga un personaj avatar pe care ei il pot dezvolta pe parcursul jocului prin infrangerea monstrilor si participarea la cautari. Sunt in principal doua tipuri de joc: PvE (Persoana versus Mediu) ori PvP (Persoana versus Persoana). In ambele cazuri jucatorii trebuie sa formeze grupuri cu scopul de a face fata sarcinilor impreuna. Jocul necesita un abonament regulat care poate fi platit online dar de asemenea poate fi achizitionat sub forma cardurilor la un magazine de vanzare cu amanuntul. Caracteristici de control parental sunt oferite de producator, permitand parintilor sa limiteze timpul petrecut la joc, fixand un program de joc sau pur si simplu primesc statistici despre activitatea de joc a copilului.

A Tale in the Desert de asemenea apartine acestei categorii (MMORPG) si are loc in Egiptul Antic. Contrar lui WoW nu include batalii, ci doar provocari sub forma a 56 “teste” definite apartinand grupurilor diferite si reimpartite in functie de teme variate. Sapte versiuni successive numite “Tellings” au fost create pana acum. Final Fantasy XI este un alt joc MMORPG dezvoltat in Japonia in 2002. Asa cum sugereaza numele are loc intr-o lume fantastica in talitate cu toate trasaturile majore ca alegerea si dezvoltarea unui personaj prin participarea la cautari si completarea misiunilor pentru a avansa in povestea jocului. Poate fi jucat pe un calculator sau pe play station si toate versiunile necesita un abonament regulat.

MMORPGs sunt probabil cele mai populare jocuri online si exista in multe tari pe diferite servere care de asemenea grupeaza jucatorii in functie de limba. Final Fantasy XI amesteca jucatori din cadre lingvistice diferite si ofera traducere online pentru nevoi comunicationale de baza.

Counter-Strike is a series of multiplayer first person shooter video games where players form teams to act as terrorist and anti-terrorist groups fighting each other in the attempt to commit respectively to prevent terrorist acts. Diablo este un joc video de actiune de joc de rol hack and slash care poate fi jucat fie pe play station sau pe computer folosind mouse-ul pentru a se misca si tastatura pentru a interpreta alte actiuni ca invocarea unei vraji sau cumpararea de obiecte.

Acestea sunt numai cateva exemple din multele jocuri disponibile astazi. Pachete de extensie precum si versiuni noi pentru jocurile existente sunt dezvoltate in mod constant dar de asemenea jocuri noi sunt lansate. Ca sa stie parintii ce joaca copiii lor si cum, este indispensabil sa vorbiti cu ei, sa aratati interes in aceste moduri noi de joc, sa fie pregatiti sa invete cu ei si de la ei sis a caute informatii suplimentare in caz de nelamurire. Website-uri “neutre” ca Wikipedia ofera informatii de baza si detaliate despre majoritatea jocurilor care pot ajuta parintii sa se descurce cu un joc specific.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.