Erasmus+ Programme

Ce puteti sa faceti?

Parintii pot sa foloseasca un set diferit de strategii, conform diferitelor situatii, pentru a preveni hartuirea virtuala printre copii si tineri. Incercati sa folositi figura “S2S”:

Strategii

Vorbeste

Comunica activ si vorbeste deschis cu copilul tau despre:

Parintii ar trebui de asemenea sa vorbeasca cu copiii lor despre continuturi (ne)potrivite pe internet si siteuri web in care copiii pot sau nu pot avea incredere (nu toti de pe internet sunt sincere), prietenii copiilor lor din retelele sociale (daca ii cunosc personal), sa vorbeasca cu copiii lor despre cum sa interactioneze cu ceilalti pe internet.

Cerceteaza

Invata mai multe despre internet si retele sociale, si cunoaste mai multe despre activitatile online ale copilului tau. Cunoaste diferitele riscuri online la care subteti expusi, impreuna cu copilul dumneavooastra.

Cunoaste uneltele si strategiile pentru a combate riscurile online, ca ce filtre si programe sunt disponibile pentru a-ti proteja copilul de riscurile de pe internet.

Stabileste reguli

Discuta cu copilul tau si explica-i cateva probleme si reguli pe internet, cum ar fi:

Supraveghere

Stati prin apropiere cand copiii folosesc internetul si puteti de asemenea sa desfasurati impreuna activitati pe internet. Parintii pot de asemenea sa monitorizeze interactiunile online ale copiilor lor, si sa supravegheze profilurile copiilor lor in retelele lor sociale, si sa foloseasca programe pentru a preveni mailul spam/junk.

Parintii ar trebui sa stie daca copiii lor folosesc strategii de siguranta, daca copiii lor isi cunosc prietenii virtuali personal si setarile de confidentialitate (daca informatia lor este publica), daca copiii dau informatii despre adresa lor, numarul de telefon, numele scolii sau locuri pe care le-au vizitat. Sustineti-l Spuneti-I copilului dumneavoastra ca el/ea nu este singur/a si oferiti-I ajutorul cand ceva l-a deranjat/a deranjat-o.

Promovati un climat de incredere in care el/ea v-ar informa repede daca el/ea are o problem ape internet sau este in pericol. Puteti de asmenea sa-i spuneti despre experiente de hartuire virtuala pe care le cunoasteti pentru a promova dezvaluirea.

Daca considerate ca copilul dumneavoastra a fost hartuit virtual:

Cauta ajutor si informeaza-I pe ceilalti (scoala si autoritatile)

Contacteaza un profesionist pentru a-ti ajuta copilul si pe tine sa faceti fata situatiei, chiar daca copilul tau a fost o victim a hartuirii virtual sau un hartuitor virtual.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.