Erasmus+ Programme

Diagnoza

Telefoanele mobile sunt folosite la scara larga in randul minorilor. Numarul minorilor care folosesc telefoane mobile este in crestere din moment ce acceseaza telefoanele mobile ale parintilor lor (acestea fiind sigure) de la o varsta mica.

Printre alte motive, succesul mediei digitale in randul minorilor consta in:

Importanta data mediei digitale ca si element de calitate si dezvoltare. A imbatrani inseamna a fi pe net. Cu cat minorul il foloseste mai mult cu atat creste numarul de retele si aplicatii pe care le foloseste si prin urmare cu atat este mai mare importanta minorului in grupul sau. Ceea ce in trecut era cunoscut ca grup acum inseamna numarul prietenilor digitali. Cu cat numarul acestora este mai mare cu atat siguranta este mai mica si este mai dificil pentru parinti sa stie ce se intampla si sa poata controla.

Tipuri de aplicatii si retele de socializare

Conform Universitatii din California, pentru ca un website sau o aplicatie sa fie considerate o retea de socializare este nevoie sa fie indeplinite trei conditii:

In prezent aproape orice aplicatie sau website folosite de minori indeplinesc conditiile de mai sus.

Singurul scop al tuturor retelelor este sa aiba un numar cat mai mare de utilizatori online si din acest motiv lipsa setarile de siguranta este in detrimentul intereselor companiei si nu vor fi o garantie a sigurantei absolute pentru utilizator.

Toate aplicatiile au optiunea de a fi sincroniztae la o retea de socializrae precum Google+, Facebook, etc. asa ca chiar daca scopul lor initial nu este de a fi o retea de socializare in final ajung sa fie asta pentru minori si sa fie accesibile oricarui utilizator.

Ca si regula generala pe dispozitivele mobile este foarte usor sa transferi date (conexiune la Internet). Acest lucru se aplica nu numai in cazul virusilor dar si in cazul minorilor care urmeaza instructiunile pe website-uri sau tutoriale pe retelele de socializare precum You Tube.

Definitia unei aplicatii

O aplicatie mobila sau o aplicatie este un program pe calculator proiectat sa fie instalat pe telefoanele smart, pe tablete sau alte instrumente mobile. Deobicei sunt disponibile pe platformele de distribuire, manevrate de proprietarii sistemelor mobile de operare precum Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone, si altii. Exista aplicatii mobile gratuite si aplicatii de inregistrare. In cazul celor din urma 20-30% dintre costul aplicatiilor merge catre distribuitor si restul merge catre cel care o dezvolta.

Este important sa explicam termenul de ‘permisiune’ in cazul aplicatiilor:

Cand instalam aplicatii acestea ne permit sa:

  1. Accesul la imaginea noastra si la intimitatea spatiului nostru
  2. Contactele noastre: cele mai apropiate si mai dragi persoane
  3. Trimiterea de mesaje si a da telefon, ceea ce poate duce la costuri ascunse.

Trebuie sa ne verificam contactele si sa adaugam doar persoane apropiate in spatiu nostru digital.

Identitate: cel mai bun protocol de a proteja intimitatea.

Identitatea este un set de caracteristici care va permit sa faceti diferenta dintre o persoana sau un lucru de altii dintr-un grup. Este o parte inerenta a fiintei umane si modul in care aratam fizic este un aspect vital. Prin urmare este o comoara pe care nu ar trebui sa o impartim cu nimeni. In cazul minorilor si al adolescentilor aspectul fizic este in formare si de aceea este de o importanta covarsitoare sa ii protejam de la a fi expusi.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.