Erasmus+ Programme

Diagnoza

Definitie si Tipuri

Fenomenul de sexting consta in diseminarea si publicarea continutului sexual (in principal poze si inregistrari video), produse de cel care le trimite, cu ajutorul telefoanelor mobile sau a altor mijloace. Continutul este de obicei de natura intima: sunete, poze sau inregistrari personale in ipostaze provocatoare, dezbracati sau semi dezbracati, de obicei realizate pentru partenerul lor si in multe cazuri pentru prieteni, ca un simplu joc.

Sunt mai multe aspecte ale fenomenului de sexting dupa cum urmeaza:

In Europa exista actiuni in derulare privind reglementarea fenomenului de sexting, a atragerii de persoane si a pornografiei virtuale in cazul copiilor, precum Conventia Consiliului European privind protejarea copiilor impotriva expoatarii si a abuzului sexual, reglementand incidenta acestora in contextul Informatiei si Tehnologiei Comunicatiei (TIC).

Riscuri si Consecinte

Cum afecteaza acest fenomen tinerii? Cine il produce?

Mai multe studii au demonstrat ca mai mult de 1 din 4 tineri au trimis o fotografie cu ei dezbracati folosind un mijloc electronic; jumatate dintre ei au fost rugati sa faca asta si 1 din 3 i-au rugat pe altii sa le trimita fotografii cu persoane dezbracate. In cele mai multe dintre cazuri baietii le cer fetelor (27% se simt de-a dreptul ofensate) si cei care participa la fenomenul de sexting in general relationeaza cu persoane care sunt active din punct de vedere sexual.

Conform datelor culese in cadrul sondajului de opinie EU Kids promovat de Comisia Europeana prin programul Safer Internet, un Internet mai sigur, 1 din 10 minori cu varste intre 12 si 16 ani au spus ca au primit mesaje cu continut sexual. Un sfert dintre ei au spu ca acele mesaje i-au afectat sau i-au jignit.

Consecinte

Este important de subliniat ca in realitate riscurile sunt diverse si rar izolate. Fenomenul de sexting deriva din diverse amenintari care sunt intrepatrunse.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.