Sexting semne de avertizare
De ce fac asta? Ce ii face sa o faca?
Fiind un fenomen modern nu exista studii concludente inca, dar cercetarile conduc la mai multe motive:
- Lipsa experientei si a perspectivei ii face pe adolescenti sa subestimeze riscul asociat cu comportamentul legat de fenomenul de sexting. Minorii sunt mai putin constienti de riscurile implicate si este dificil sa estimeze pericolul, manifestand un comportament bazat pe o incredere excesiva. Ei produc si distribuie materiale sexting ca si cadouri pentru partenerii lor sau ca o modalitate de flirt.
- Cred ca imaginile de pe un telefon mobil sunt in siguranta si nu isi pot imagina multiplele modalitati prin care aceste imagini pot fi accesate de alte persoane, precum furt, greseala, gluma, pierdere sau vointa proprietarului.
- Au incredere totala in discretia persoanei care primeste continutul (cred ca dragostea lor va dura pentru totdeauna). Le lipseste experienta de viata necesara si nu cred ca in viata lucrurile se pot schimba din cauza a numerosi factori.
- Deasemenea fac asta ca sa raspunda unor mesaje similare pe care le-au primit si chiar spun ca simt o anumita presiune din partea colegilor, fie prieteni, fie viitori destinatari ai continuturilor.
- Simt o anumita presiune din partea colegilor pentru a castiga notorietate (pentru a deveni populari) si pentru a fi acceptati in mediul digital, care este foarte important pentru ei. Acest aspect, accentuat de perioada hormonilor, poate duce la combinatii imprudente.
- Influentele sociale si modelele sociale sunt departe de a fi perfecte. Expunerea relatiilor sexuale si a imaginilor cu persoane dezbracate postate de persoane normale abunda pe internet. Pentru ca multi oameni vad ca multe persoane anonime se implica in activitati sexuale pe Internet li se pare ca daca fac si ei acelasi lucru nu este foarte grav. “A poza dezbracat“ este ceva comun si considerat chiar normal pana la un punct.
- Nu sunt constienti de consecintele pe care o imagine compromitatoare le poate avea asupra vietii lor daca acea imagine devine publica.
- Lipsa naturala a perceptiei privind riscurile este asociata cu perioada adolescentei si spiritul acestei varste care poate produce anumite provocari. In unele cazuri este doar o forma de amuzament, o forma de flirt sau o modalitate de a da o alta dimensiune unei relatii.
Sunt doi factori principali care conduc la fenomenul de sexting intre tineri:
- In ultima perioada am fost martorii unei sexualizari precoce a copilariei. Acest concept se refera la tendinta pubertatii care poate sa apara la varste mai mici decat in mod normal, si in special in cazul fetelor. Faptul ca minorii iau parte la un comportament sexual care nu este corespunzator varstei lor, poate implica riscuri psihologice precum fenomenul de sexting.
- In contextul cultural in care multi adolescenti cresc exista un cult foarte puternic pentru corp si celebritate; mass media (in special televiziunea) promoveaza aceste valori si altele, precum competitivitatea la toate nivelele (cine are cel mai frumos corp, cel mai mare numar de prieteni, cine este cel mai popular etc.). Faptul ca sportul, filmele sau starurile muzicale practica sexting, si acest aspect este transmis de mass media, duce la normalizarea si chiar la castigarea prestigiului acestei activitati in randul tinerilor.
Mai multe studii arata ca motivele principale pentru producerea si trimiterea mesajelor cu conotatie sexuala sunt urmatoarele:
- Intalnirile
- Flirtul
- A se da mare
- Impulsivitatea
- Presiunea colegilor
- Razbunarea
- A-si bate joc
- Santajul
- Despartirile
Un studiu de cercetare publicat in 2011 de UNICEF indica faptul ca tinerii se simt deseori mai confortabil distribuind informatii intime sau comportandu-se intr-un mod sexual online decat in viata reala si deasemenea a indicat faptul ca exista un numar considerabil de tineri care isi publica imagini sexuale cu ei insisi pe Internet.
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.