Erasmus+ Programme

De ce joaca oamenii jocuri online?

Jocul online a devenit mai popular in timpul ultimelor doua decenii. Un studiu recent din Germania a aratat ca aproximativ 50% din populatie joaca online si numarul mondial de jucatori ar fi de 144.9 milioane in 2013. In timpul aceluiasi an Riot Games, producatorul lui LoL, a sustinut ca jocul lor a avut 12 milioane de jucatori activi zilnic.

O trecere de la jocurile de masa traditionale si de la jocurile de carti la noile dispozitive digitale a avut loc fara indoiala chiar daca in multe cazuri jocurile “vechi” sunt jucate acum intr-o forma noua. Disponibilitatea lor (in functie de joc) nu numai pe PC-uri, dar de asemenea si pe tablete, play station-uri, cuburi, telefoane mobile, etc. a crescut atractia lor enorm. Faptul ca nu trebuie sa intalnesti in mod necesar o persoana pentru a juca, dar poti face asta la o distanta (mare) face jocurile si mai interesante pentru persoanele in miscare, persoanele ocupate cu timp putin, persoanele cu mobilitate redusa, ... Puncte suplimentare de atractie ar putea fi accesul facil in special la jocurile gratuite, dar si faptul ca pentru jocurile pentru care trebuie sa platesti pot fi cumparate online. Anonimitatea poate de asemenea juca un rol in special pentru persoanele foarte introvertite, persoanele cu respect fata de sine scazut sau un nivel ridicat de nesiguranta. Pentru multi jucatori nu este numai o modalitate frumoasa de a sta in legatura cu prieteni care locuiesc departe, dar si posibilitate de a cunoaste persoane noi cu interese similare care cu siguranta poate fi un avantaj, dar de asemenea prezinta pericole pe care le vom studia in urmatorul capitol.

De aceea trebuie sa consideram acest fenomen ca o noua modalitate de joc si de interactiune care va dura chiar daca au avut loc déjà schimbari considerabile in lumea jocurilor-online in ciuda scurtei sale existente. Este important sa te fii la curent cu toate aceste evolutii intrebandu-i pe copii ce jocuri joaca, cu cine si de ce>. Pe baza acestor informatii parintii pot afla mai multe despre jocuri si versiuni noi via internet sau surse adecvate in tarile lor. Adesea ministerele educatiei sau familia furnizeaza liste cu jocuri recomandate indicând şi varsta potrivita.

Unele dintre jocuri au ajuns la nivelul intrecerilor internationale precum Campionatele Mondiale ale Ligii Legendelor care a avut loc in Berlin in Octombrie 2015. Ele sunt considerate sporturi electronice si acele evenimente au in stadioane de fotbal imense cu un public la fel de mare ca pentru un joc de fotbal. Este cu siguranta cel putin la fel de important sa se incurajeze alte modalitati de socializare ca un club de sport, interpretarea la un instrument muzical intr-un grup, intalnirea prietenilor in persoana pentru a discuta si a se juca, a face gratare, invitarea prietenilor sa stea peste noapte, sa mearga la filme sau la un spectacol de teatru impreuna, sa participe la concerte, festivaluri sau ore de dans, etc.

Riscurile si oportunitatile jocurilor online

Asa cum s-a mentionat anterior in capitolul anterior fiecare medalie are doua fatete si nu sunt avantaje fara riscuri.

Posibilitatea de a cunoaste oameni necunoscuti si de a-si face prieteni noi este direct insotita de pericolul de a cadea prada persoanelor cu intentii rele care incearca sa intre in legatura cu tineri pentru alte scopuri decat jocul online. Acest tip de risc este cu siguranta mai mare in mediile sociale ca Facebook si Instagram dar grupurile de discutii pentru jocuri sunt un spatiu deschis pentru toti jucatorii si pot fi de asemenea folosite neadecvat pentru stabilirea unui prim contact pentru o continuare ulterioara prin mesaje private , SMS, apeluri telefonice, etc. De aceea este important sa se sensibilizeze copiii pentru a stii cum sa faca fata eventualelor “companii rele”, invatandu-i precautia in aceasta privinta. Stabilirea unei adrese de e­mail doar pentru noile contacte de pe internet, nefurnizarea datelor personale (adresa, cand sunteti plecat in concediu,...) de la inceput, sa nu aiba incredere mai mare in cineva pe care nu l-au vazut niciodata decat in prietenii lor “reali” si familie, netrimiterea de fotografii strainilor sau divulgarea de informatii personale (problem cu profesorii, membrii familei sau prietenii,...) sunt masuri utile care pot fi luate impreuna cu scopul de a creste nivelul de siguranta. Participarea la discutii ar putea fi comparata cu mersul la un stadion de fotbal unde probabil ai impartasi bucuria si temerile celorlalti spectatori,discutii despre jucatori, joc, deciziile arbitrului, si asa mai departe, dar nu ai spune nimanui numele tau, adresa, numarul de telefon sau alte probleme de natura personala.

Lifelong Learning Programme

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.